Felgyorsulhatnak a geotermikus erőműfejlesztések Magyarországon

A Kaishan vállalatcsoport hivatalos honlapja szerint december 11-én a szingapúri KS ORKA Renewable Energy Co., Ltd., a kelet-kínai székhelyű Kaishan Holding Group leányvállalata szándéknyilatkozatot írt alá a Dunakanyar-Ipoly-Galga mente Területfejlesztési Zrt-vel (D.I.G.) a geotermikus energia másodlagos hasznosításáról és a magyarországi turai geotermikus erőmű közös fejlesztéséről.

A két vállalat közös célja a geotermikus energia kihasználásának felgyorsítása Magyarországon. Az együttműködés első szakasza a turai geotermikus erőmű fejlesztése, majd egyéb geotermikus eszközök részletes feltérképezése és fejlesztése. Ez csökkentheti a lakosság fosszilis tüzelőanyagoktól való függését, és erősítheti a nemzeti energetikai szuverenitást.

Magyarország geotermikus kapacitásának jelenleg kevesebb mint 10%-át hasznosítják. Magyarországon csak egyetlen geotermikus erőmű működik, a Pest megyében található Turán.

A geotermikus energia a föld belső hőjéből származó megújuló energia, amely villamos energia előállítására, a helyi lakosok és ipari felhasználók számára pedig fűtésre és hűtésre használható fel. Ez az alternatív energia hatékony választ adhat az energiaválság által okozott problémákra. A megújuló energia terén a geotermikus energia korlátlan és fenntartható energiahatékonysági előnyökkel bír. Termelése nem szennyezi a környezetet, és nem rontja az erőmű közelében élők életminőségét sem.

A Tura geotermikus erőforrásainak teljes kihasználásához további jelentős fejlesztésre és bővítésre van szükség, amelyekre a partnerek a szándéknyilatkozatban elkötelezettséget vállalnak.

A D.I.G. és a KS ORKA által aláírt szándéknyilatkozat szerint az első projekt a turai létesítmények továbbfejlesztésére irányul. Ezt a jövőben számos további követi, amelyek célja a hazai megújuló energia piac kapacitásának növelése és az ország – egyébként hatalmas – geotermikus potenciáljának kiaknázása.

A két vállalat hosszú távú stratégiai partnerként elkötelezett a helyi geotermikus energia fejlesztése mellett, és a turai projekt után valamennyi szakaszban együttműködik majd. A felek erőfeszítéseket tesznek arra, hogy tudást és technológiát szolgáltassanak Magyarországnak, együttműködjenek a helyi tudományos és szakmai szervezetekkel, és lehetőséget biztosítsanak magyar partnereiknek.

2022. december 15.

(China Media Group)

(x)