Már Paksnál is több energiát adnak a naperőművek, és még több kellene a méregdrága áramimport kiváltására

Míg 2016-ban 164 MW volt a háztartási naperőművek (HMKE) kapacitása, ez 2021-re 1124 MW-ra nőtt – a MAVIR adatai szerint. Az állami villamosenergia-irányító 2016 óta minden évben jelzi, hogy az időjárásfüggő energiatermelés gondot okozhat a hálózatnak. Paks II. a tervek szerint 2400 MW áramot adna, a Magyarország területén telepített háztartási és napelemparki fotovoltaikus kapacitások összteljesítménye idén októberig 3678 MW-ra nőtt.

2022. július 21-én Németh Szilárd bejelentette a lakossági villamosenergia és földgáz új árát: ezek alapján a rezsicsökkentett áramért havi 210 kWh fogyasztásig 36 forintot kell fizetni kilowattóránként, míg havi 144 köbméter gázfogyasztásig 102 forintot kell fizetni köbméterenként – a kormány hatósági árszabályozása sokakat a napelemek felé fordított. Sokan viszont már korábban léptek, 2021 évvégén indult az önerő nélküli napelemrendszerek pályázata.

Nem csak a nyár múlt el, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szavai is megkoptak.

  • a napelempályázatok nagyon hamar folytatódhatnak, ami ugyancsak uniós forrásból valósul meg (július 30. Kormányinfó)
  • a pályázat kiírása óta a napelemek ára feljebb ment, így sokaknak személyes hozzájárulást kell fizetni a százszázalékos támogatottságú pályázatok esetén is. A fogyasztók ugyanakkor a napelemek telepítése és beüzemelése után többet is fognak spórolni a számlákon a későbbiekben (szeptember 29. Kormányinfó)
  • több az igény a napelemeknél, mint amit a hálózat be tud fogadni, ezért a szabályokon változtatni kell. Mint kifejtette, azok, akik már betáplálják a hálózatba, illetve, akiknek már befogadtrák az igényét, nem változik a jelenlegi szabályozás, a még elő nem jegyzett igények kapcsán fognak a szabályokon változtatni. Mivel a villamosenergia-rendszer jelenleg nem tudja befogadni a megtermelt energiát, ezért a betáplálás lehetőségét felfüggesztjük. Akik ezt követően telepítennek, azoknak változik a szabály. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak a saját háztartásában használhatja fel az energiát (október 13. Kormányinfó)

„Még nem jelent meg a módosítás, de ha lesz, akár visszatáplálás tiltása, akár más, akkor nem lehet megvalósítani a projektet” – így kommentálta Gulyás Gergely szavait az Átlátszónak Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke. Azt is mondta, 43 ezer 600 család pályázhatott, akiknek az elszálló alapanyagárak miatt is fájhat a fejük.

Gulyás Gergely szerint a hálózati kapacitással van gond. A napelemek bruttó beépített teljesítőképessége 2016-ban gyerekcipőben járt, a MAVIR adatsora szerint mindössze 26 MW-ot tett ki. Ez 2019-ig 936 MW-ra, 2022 október elsejére 2290 MW-ra nőtt. Ezek csak az erőművi, 50 kW feletti kapacitások. A háztartási méretű kiserőművek (HMKE) teljesítmnye a 2016-os 164 MW-ról 2022. október elejére 1387,740 MW-ra nőtt. Ebből az látszik, nem a lakossági napelemek robbantak igazán nagyot a piacon.

2022. 10. 26.

(MNNSZ, atlatszo.hu)